de Volkskrant | Cultuur

Volkskrant.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
  1. Twee jaar liet de nieuwe veerboot op zich wachten, maar vanaf vrijdag vaart rederij Doeksen eindelijk met de Willem Barentsz naar Vlieland en Terschelling. Net nu de coronabeperkingen zijn opgeheven en de vakantie begint.
  2. In Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland gebeurde het al: steden die net weer waren geopend, gingen opnieuw in lockdown. Een kwestie van tijd voordat we ook in Nederland te maken krijgen met het fenomeen ‘plaatselijke lockdown’?
  3. De Nederlandse hulpverlener Yvonne Snitjer is in Libië twee maanden vastgehouden door een militie. Over het waarom is veel onduidelijk. In haar cel was ‘helemaal niks, alleen mijn eigen hoofd’. Snitjer is inmiddels vrijgelaten en gedeporteerd naar Europa. In 2017 werd ze ook al het land uitgestuurd nadat ze twee weken vastzat.
  4. President Trump doet het allemaal af als een ‘nieuw Rusland-verzinsel’, maar toch zit het Witte Huis lelijk in zijn maag met de vraag waarom hij niets heeft gedaan met de informatie dat de Russische militaire inlichtingendienst premies uitkeerde aan de Taliban voor aanslagen op Amerikaanse troepen in Afghanistan.
  5. De politie las wekenlang mee met criminelen die een versleutelde chatdienst gebruikten, en dus ongezien dachten te communiceren. Hoe kan de politie berichten lezen die onkraakbaar moesten zijn? En waarom gebruiken criminelen EncroChat, en niet het eveneens versleutelde WhatsApp?