de Volkskrant | Cultuur

Volkskrant.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
VK: Cultuur & Media
  1. De dramaserie The Underground Railroad volgt de helletocht van een jonge vrouw die aan de plantages is ontsnapt. Toch is slavernij volgens regisseur Barry Jenkins niet de kern van het verhaal.
  2. De Rotterdamse kunstenaar, illustrator en schilder is ‘slachtoffer’ geworden van de ‘Flashpocalyps’.
  3. Lockdown of niet, Daria van den Bercken begint een festival. Vanaf Hemelvaart speelt de eerste editie van Piano Biënnale zich af in Arnhem en Nijmegen. Vier dagen, noodgedwongen online.
  4. Het Rotterdamse concert- en congresgebouw de Doelen repareert alsnog het pensioengat van meer dan tweehonderd oproepkrachten voor wie tussen 2006 en 2018 geen premies zijn afgedragen. Het gaat om bar- en garderobemedewerkers, gastheren en -vrouwen en portiers, van wie sommigen enkele weken en anderen vele jaren bij de Doelen hebben gewerkt.
  5. In Paolo Sorrentino’s onvolprezen Netflix-series The Young Pope en The New Pope onderhouden veel pausgetrouwen in het Vaticaan homoseksuele relaties. Alles stiekem, uiteraard, want het celibaat staat beroepsgelovigen geen seks toe en homoseks, gepleegd buiten de ijzeren kaders van het door Rome goedgekeurde traditionele gezin, is de Allerhoogste een gruwel.