de Volkskrant | Cultuur

Volkskrant.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
  1. Het is lang niet zo erg gesteld met de Amsterdamse brandweer als oud-commandant Leen Schaap zei. Dat stelt Annette Dölle, die sinds een half jaar bij de brandweer werkt als extern teamcoach. Maar ook zij kan niet ontkennen dat een kwaadwillende minderheid binnen het korps zorgt voor een onveilige cultuur, zo blijkt pijnlijk tijdens dit interview.
  2. Als er één conclusie kan worden getrokken na de Spaanse verkiezingen van zondag is het deze: nog nooit was de politieke verdeeldheid zo groot. En dat gebrek aan eenheid is in Spanje vanwege de bloedige geschiedenis een groter probleem dan in andere landen.
  3. In het Sinterklaasjournaal dat de NTR vanaf maandagavond uitzendt, wordt de goedheiligman terzijde gestaan door louter roetveegpieten. Door die keuze groeit het aantal alternatieve Sinterklaasjournaals in het hele land waar Zwarte Piet nog zwart is. Of in elk geval bruin.
  4. Belit Onay (38) is sinds zondagavond de nieuwe burgemeester van Hannover. Dat is om verschillende redenen opmerkelijk. In de eerste plaats omdat hij in tegenstelling tot zijn voorgangers geen SPD’er is, maar vooral vanwege zijn migratieachtergrond.
  5. Onze vijanden worden steeds kleiner. Met het voortschrijden van de wetenschap ontstaat er steeds meer oog voor de gevolgen van de kleinste deeltjes op onze gezondheid. Van fijnstof en de ‘eeuwige’ pfas-chemicaliën tot microplastics. Wat kunnen we zelf doen?