de Volkskrant | Cultuur

Volkskrant.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden
VK: Nieuws & Achtergrond
  1. De Zwitserse kiezers hebben zondag in een referendum een voorstel verworpen om de immigratie van werknemers uit de Europese Unie te beperken. Het voorstel was ingediend door de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Volgens de exitpoll stemde 62 procent van de kiezers tegen.
  2. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag goede sier gemaakt met zijn nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof. Tijdens een campagnerally in Middletown, Pennsylvania, noemde hij Amy Coney Barrett een ‘briljante juridische geest’ die de ‘Godgegeven rechten en vrijheden’ van zijn toehoorders zou verdedigen. ‘Fill that seat’, scandeerde de menigte.
  3. Het aantal besmettingen stijgt, en dus zingt het M-woord – ‘maatregelen’ – weer rond. Of is dat te snel? Misschien moeten we de patiënt Nederland nog één keer zeggen dat hij nog herstellende is en het rustig aan moet doen, vinden veel kenners.
  4. Melancholie is de gemoedstoestand die bij uitstek met het najaar is verbonden. Het is een ingewikkeld, contrastrijk seizoen dat geen ‘schoonheid volgens het boekje’ biedt. En corona maakt het er niet gemakkelijker op. Biedt de herfst toch nog troost?